The Sound Of Work

Over de kunstenaar

w o l k e - Roosmarijn - Egbert Jan Louwerse - Bram Kreeftmeijer

In ons thema ‘werk in uitvoering’ vroegen we aan Arnhemse componisten: ‘hoe klinkt werk?’.

Het startpunt was een oude foto waarop werk te zien is.
De componisten voegen een eigen laag toe aan deze foto’s door deze foto te vertalen naar een prachtige compositie.

Dit resultaat hoor je in Sound Of Work.

De componisten:
w o l k e
Roosmarijn
Egbert Jan Louwerse
Bram Kreeftmeijer


Over de tentoonstelling

Egbert Jan Louwerse- LAB
‘kijkend naar de foto van het laboratorium zag ik voor me hoe men daar bezig moet zijn geweest en -zoals een musicus betaamt- hoorde ik in mijn hoofd de diversiteit aan geluiden die erbij horen en de ritmes die altijd overal in te ontdekken zijn. De geluiden en die ritmes zijn op zichzelf al muziek, maar kunnen zelfs gaan swingen als een fluitist zich ermee bemoeit…”

Roosmarijn – Layer On Layer
‘Het stuk is gemaakt vanuit de belevingswereld van het garen dat je ziet op te foto.� Ik zocht naar een bepaalde continuïteit, die van het werken, van de machine’s die maar door razen. Dit is in verschillende lagen terug te horen in de muziek’.

w o l k e – Heimatland
Heimat verwandt
Schwere Gerüche aus dem Vaterland Herz pocht, Salz auf Deiner Haut Vertrautes, das langsam in die Ferne taut’

‘Indonesische mannen in een keuken. De bijbehorende geuren en klanken komen vrijwel meteen in me op. Sterke en oh zo typische geuren en de klanken van het keukengerei. In een keuken wordt hard gewerkt, je hartslag gaat omhoog en het zweet staat op je huid. Het samen werken aan Indonesische gerechten brengt het verleden een stukje dichterbij, maar de herinnering aan het leven in Indonesië vervaagt.

Op de foto is geen moderne keukenapparatuur te zien, daarom heb ik in mijn lied voor traditionele geluiden gekozen. Een grote saladekom, met een houten pollepel bespeeld, vormt de basis voor mijn muziekstuk. Daarbij heb ik me laten inspireren door de Indonesische muziek van een gamelanorkest. Vanuit deze basis, het altijd doorgaand ritme, vormt de zang en text een herhalend motief waarin het liedje in een soundscape voortvloeit en ontwikkeld.’

 

Lees meer
Lees minder

Foto's en video's

Egbert Jan Louwerse - LAB
Evening Song - Bram Kreeftmeijer
Layer On Layer - Roosmarijn
Heimatland.- w o l k e