Post-it Public

Over de kunstenaar

Leon Houben

Leon is sterrenkundige en oprichter van Studio Synergy. Hij laat kunst en wetenschap samensmelten tot interactieve installaties die mensen middels gedeelde ervaringen dichter bij elkaar brengen. Iedereen is anders, voelt en denkt anders, maar is bij deelname aan een van de studio’s synergieën even gedwongen in het hier en nu te zijn, waar grenzen vervagen en verschillen niet bestaan. Vanuit daar, vanuit die ene fractie van een seconden aan wederzijds begrip, ontspringt de vonk van verbinding en al het moois dat daaruit voort vloeit.

Gedreven door zijn eindeloze nieuwsgierigheid stort Leon zich vol passie op complexe onderwerpen uit de wetenschap of technologie. Zoekt die onderwerpen tot de bodem uit en vind dan creatieve nieuwe manieren om deze middels artistieke vormgeving in een begrijpbare ervaring om te zetten. Zo verbinden de studio’s synergieën, én verrijken ze het wereldbeeld van participanten wanneer zij zich open stellen om te leren door te doen.


Website

Over de tentoonstelling

Post-it Public – is een installatie waarmee Studio Synergy aandacht vraagt voor het bestaan van filterbubbels en het mogelijke gevaar ervan voor de vrijheid van nieuwsgaring en toegang tot informatie. Want, in een rap tempo digitaliserende wereld, domineren een steeds kleiner clubje bedrijven jouw toegang tot het internet. Bedrijven die op slimme manieren data over jouw internet gedrag verzamelen en die gebruiken voor marketing doeleinden of het aanpassen van hun diensten aan jouw voorkeuren.

Hoe meer die bedrijven over je te weten komen, hoe meer hun algoritmen de inhoud van het internet inrichten naar hoe zij denken dat jij dat graag wilt zien. Je geraakt zo (onbedoeld) in een bubbel terecht waarin je alleen nog maar dingen te zien krijgt die binnen je eigen (filter)bubbel passen. Zélfs wanneer je niet direct gebruik maakt van diensten van die bedrijven… Dus wat blijft er allemaal voor je verborgen achter die filterbubbels?

Daar probeert Studio Synergy met Post-it Public antwoord op te vinden. Met grote schermen in voor publiek toegankelijke ruimten, worden omstanders wekelijks bevraagt over een prikkelend onderwerp. Een onderwerp waarover zij hun visie, mening of gedachten kunnen SMSen naar Post-it Public, zodat deze dan in korte tijd verschijnt op een van de schermen.

Zo toont Post-it Public aan het einde van de week een grote collectie aan opvattingen over het aangedragen onderwerp waarvan een deel nooit op de tijdlijn van participanten zouden verschijnen. Hoe inclusiever en uitgebreider de groep participanten, hoe groter de kans op het aantreffen van berichten buiten de eigen filterbubbel. Dus, doe mee en SMS jouw opvatting naar Post-it Public om een ander te helpen zijn of haar filterbubbel te doorbreken!

Lees meer
Lees minder

Foto's en video's