Femke Jurrissen

Over de kunstenaar

Femke Jurrissen

Femke Jurrissen studeerde dit jaar af aan Artez hogeschool voor de Kunsten te Arnhem met haar project ‘The Thread’. Door de jaren heen ontdekte ze een fascinatie voor ouderwetse machines die ze weer opnieuw tot leven wekt. Door de machines zo aan te passen, zet Femke de verouderde machine om in een tool voor moderne hedendaagse grafisch ontwerp. De uitkomst varieert hierbij van print- tot breiwerk. 


Website

Over de tentoonstelling

The Thread 

Haar fascinatie voor vintage machines motiveerde Femke tijdens haar afstuderen voor het aanschaffen van een ouderwetse breimachine. Door deze machine te hacken1 kan ze digitale bestanden omzetten in analoge breiwerken; 1 pixel staat gelijk aan 1 breisteek. De drempel tussen het oude/analoge en het nieuwe/digitale vind is daarbij erg interessant; de ouderwetse breimachine transformeert in een digitale ‘breiprinter’. 

The Thread onderzoekt de open source community die bestaat rondom het hacken van een breimachine. Zonder de hulp van deze online community2 was het niet gelukt de gehackte breimachine werkend te krijgen. The thread probeert op zijn beurt een stukje kennis terug te geven aan de community, als zijnde een soort ‘herziene’ gebruiksaanwijzing. 

Lees meer
Lees minder

Foto's en video's