Bram de Groot

Over de kunstenaar

Bram de Groot

Bram de Groot is een vormgever die technologie, metallische kunst en ambachtelijk werk combineert. Bepaalde ethische vragen over hedendaagse technologie zijn meestal de drijfveer van zijn ideeën. Bijvoorbeeld de vraag of ambacht in de computertechniek nog relevant is. Of de vraag hoe we op een digitale manier nog op de lange termijn kunnen ontwerpen. Bram probeert hier antwoord op te vinden door onder andere de ambachtelijke roots in moderne technieken te vinden. Alles is ooit ontstaan uit het principe van handwerk en primitieve grondstoffen uit de aarde. Deze relatie met techniek is hedendaags weggeëbd. Vormgeving hierin kan het besef weer opbrengen en zelfs tot nieuwe verbeelding leiden.  

Bram geeft sinds kort les op ArtEZ en heeft daarnaast een eigen studio, gebaseerd op interactief ambachtelijk werk. 


Website

Over de tentoonstelling

Monument for Memory is een project wat een honorering geeft aan een verloren ambacht binnen de computertechniek: Ferriet kern weven. Computergeheugen werd vroeger met de hand gewoven. Bedrijven namen met name vrouwen in dienst, die daar een betere kennis en verfijning voor hadden. Door middel van koperdraad en ferriet kernen kon men matjes maken die op ieder kruispunt positief of negatief geladen konden worden. Door middel van verschillende combinaties “aan en uit” op deze kruispunten was een reeks van 64 bit mogelijk.  

Dit werk is een replica van een 64 bit geheugenmat, waarin de ferriet kernen zijn vervangen met magneten. Op deze manier wordt de werking van het geheugen ook echt fysiek zichtbaar.   

 

Er is tegenwoordig niet veel meer mogelijk met een 64 bit geheugen. Het is echter ironisch dat het exact een code kan dragen wat op hedendaagse NFC chips staat. Dit zijn een van de kleinste geheugenchips die gemaakt kunnen worden, vaak gebruikt in passen en telefoons. Ook wel Near Field Communication genoemd. Deze micro geheugens zijn onzichtbaar voor het blote oog. Het monument kan op deze manier een interactie aangaan met een hedendaagse microcomputer en er tegelijk ook iets over zeggen. Het zegt namelijk iets over hoe geheugenopslag eruit ziet. Alsof het een vergrootglas is van de microchips die we nu helemaal niet meer kunnen waarnemen.  

Lees meer
Lees minder

Foto's en video's